Visualització de contingut web

Parc cultural de la valltorta-gasulla

L'11 de novembre del 2016, la Generalitat Valenciana declarava Bé d'Interès Cultural el Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla. Aquesta fita fou la culminació d'un llarg procés que començà el 1917 amb el descobriment, a la Valltorta, de la Cova dels Cavalls,  les Coves del Civil,  la cova del Mas d'en Josep i les coves de la Saltadora; i més tard, ja el 1934, amb la trobada de la cova Remígia i la del Cingle de la Mola Remigia al barranc de la Gassulla.

El parc abraça una superfície d'uns 82 km² repartits pels termes municipals d'Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, Catí, les Coves de Vinromà, Morella, Tírig i Vilar de Canes. Hi trobareu un ric patrimoni arquitectònic, etnològic i arqueològic emmarcat en un paisatge extraordinari, on destaquen 92 estacions d'art rupestre que formen part de l'art rupestre de l'Arc Mediterrani de la península Ibèrica, declarat Patrimoni Mundial per la Unesco el 1998.

Municipis del parc

Albocàsser

http://www.albocasser.es/

Al terme d'Albocàsser hi ha 22 coves i abrics amb art rupestre, però només es visita l'abric Centelles, i sempre amb reserva prèvia .

El nucli històric encara conserva construccions d'interés com l'església parroquial i la torre, perquè l'antic castell que dominava la ciutat fou enderrocat a la primeria del segle XX.

Al poble i al terme podeu veure les ermites dels Sants Joans (s. XIV), Sant Pere Màrtir (s. XV), l'Esperança (s. XV), Sant Miquel (s. XVI), i, sobretot, l'ermita hostatgeria de Sant Pau, que començà a construir-se al segle XVI i fou ampliada al segle XVIII. 

Ares del Maestrat

http://www.aresdelmaestrat.es/

Al terme d'Ares del Maestrat hi ha 47 abrics i estacions amb art rupestre, però només se'n visiten dos, la cova Remígia i el Cingle de la Mola Remígia. La visita s'inicia des del mas de la Montalbana, que es troba a la vora de la CV-15, al punt quilomètric 46. Tel. 653 790 331.

El municipi d'Ares del Maestrat alberga un nucli històric ben conservat, on destaquen l'ajuntament gòtic, el castell, la cova del Castell i l'església parroquial.

Al terme podeu veure la nevera del Regatxol, una construcció per a conservar la neu caiguda a l'hivern. Aquestes construccions foren molt importants en temps passats. També podeu veure els masos fortificats de la Torre dels Beltrans i la Montalbana, i l'extraordinari conjunt de molins d'aigua del barranc dels Molins, declarat Bé d'Interès Cultural.

Malgrat tot, el que més sorprén és l'extraordinària arquitectura de pedra seca repartida en qualsevol indret del terme.

Benassal

http://www.benassal.es/

Benassal només té dos abrics dins del parc cultural, i no és visitable cap d'aquests; malgrat això, té un ric patrimoni d'art rupestre en parts allunyades del parc que a hores d'ara encara no són visitables.

El nucli històric conserva importants llenços de les muralles medievals, amb torres quadrades i redones. Hi destaca, entre totes, la torre de la Presó, que es pot visitar i, a la part més alta de la població, la Mola i el portal que té el mateix nom. També és de gran interès el forn de Dalt, una construcció medieval restaurada i visitable, i diverses cases i palaus. Fora del nucli històric està la font d'en Segures, balneari de primeries del segle XX.

Al terme hi ha el castell del Corbo i nombroses ermites, entre les quals destaquen les de Sant Cristòfol i Sant Roc, i també tres masos fortificats.

Catí

http://www.cati.es/

Catí fou una vila medieval important, i el nucli històric d'aquesta vila també és conjunt històric. Del seu passat conserva en molt bon estat l'església parroquial i l'ajuntament, ambdós d'estil gòtic. D'aquest darrer destaca la llotja i també les pintures de la sala capitular.

A Catí només hi ha tres llocs amb art, i no se'n visita cap, però a la resta del terme hi ha cinc ermites, la de Santa Anna (s. XV), les de Sant Vicent, Sant Josep i el Pilar (s. XVII) i la del balneari de l'Avellà (s. XVI), amb pintures murals de gran interés.

Al terme, però, també hi podeu veure una extraordinària arquitectura de pedra seca i les neveres.

Les Coves de Vinromà

http://www.lescovesdevinroma.es/es

Les Coves de Vinromà té huit abrics amb art rupestre, encara que només es visita les coves de la Saltadora, amb reserva prèvia.

El municipi de les Coves de Vinromà està situat sobre la Via Augusta i prova de la importància de la romanització en aquest indret és relleu funerari romà de les Fontanelles. Conserva un nucli històric ben conservat on destaquen el calvari, l'església parroquial, la casa de les Senyoretes, l'ajuntament, el Portalet i l'església vella, reconvertida en sala d'exposicions.

Al terme hi ha l'ermita de Sant Vicent i un nodrit conjunt de masos, molins i arquitectura tradicional de pedra seca.

Morella

http://www.morella.net/

La ciutat de Morella és un punt clau en la història de la Corona d'Aragó i, posteriorment, en la d'Espanya. El castell i la ciutat emmurallada, molt ben conservada fins als nostres dies, és un punt d'atracció turística de primer ordre a les terres de Castelló. En són molts els monuments que s'hi poden visitar, de tots aquests, però, cal destacar el castell, les muralles, l'aqüeducte, l'ajuntament, l'església arxiprestal, la de Sant Francesc, i diverses construccions civils medievals disperses pel nucli històric.

Només una reduïda part del terme de Morella forma part del Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla, i no hi ha cap indret amb art rupestre inventariat. Malgrat això, el visitant pot accedir al mas de Morella la Vella on, al costat d'importants construccions de les guerres carlistes, estan els abrics rupestres descoberts l'any 1917. Convé destacar-hi també els extraordinaris conjunts de petròglifs trobats a la dena del Moll, al Mas de Freiximeno i als voltants de Sant Antoni de la Vespa.

Al terme hi ha també un gran nombre de masos, molts encara habitats i alguns amb un gran valor patrimonial pel fet de tindre torres defensives o ermites de gran bellesa. A més a més, Morella té un patrimoni etnològic i paleontològic excepcional, i com a mostra es pot visitar el museu Temps de Dinosaures a l'antiga església de Sant Miquel, situat al costat del portal que té el mateix nom.

Tírig

http://www.tirig.es/

Tírig és el municipi que té més abrics i coves visitables amb art rupestre. Alberga quinze llocs amb art, i d'aquests se'n visiten tres: la cova dels Cavalls, la cova del Civil i el mas d'en Josep. Tots tres, són llocs emblemàtics de la prehistòria de la península ibèrica, en especial la cova dels Cavalls i la cova del Civil, la fama dels quals s'estén per tot arreu.

Al municipi es pot visitar el Museu Puig Roda, pintor tirijà de les darreries del segle XIX, amb una obra de gran interés i qualitat.

Al terme hi ha un extraordinari patrimoni en pedra seca, i les excursions pel barranc de la Valltorta ens mostren un paisatge agrest i ple de vida salvatge.

Vilar de Canes

http://www.vilardecanes.es/

És el poble més menut de tots els que integren el parc, i només hi destina unes quantes parcel·les. No s'hi coneixen jaciments amb art rupestre, però a la Segarra es pot veure un mas fortificat que fou quarter militar durant les guerres carlistes, ja que es troba situat en un lloc estratègic, al costat del camí que unia Albocàsser, Ares del Maestrat i Benassal.